Nye ovenlysvinduer?
Få inspiration, viden og gode råd her

Overvejer du nye ovenlysvinduer? Læs med i denne guide og få inspiration, gode råd og vejledning, så du om lidt, vil være i stand til at vælge helt rigtigt.

Skråt eller fladt tag?

Skråt tag

Ovenlys i skrå tage er meget populære og det er særligt oplagt i huse med en udnyttet tagetage. Der er mange muligheder med ovenlysvinduer i skrå tage. Det mest populære valg er at få isat ”almindelige” ovenlysvinduer enten separat eller flere i forbindelse med hinanden – det såkaldte ateliervindue.

Fladt tag

Har dit hus et fladt tag, har du også forskellige muligheder. I det flade tag kan du bl.a. få installeret et fladtagsvindue, eller helt almindelige ovenlysvinduer indbygget med en pultløsning. Til rum og gangarealer midt i huset, hvor der muligvis ikke er direkte naturligt lysindfald, kan du få de praktiske lystunneller, som fører lyset ned gennem et rør der reflekterer dagslyset. Du kan se mere om de enkelte løsninger nedenfor.

Ovenlysvindue i tag

Typer af ovenlysvinduer

Almindelige ovenlysviduer
Almindelige ovenlysvinduer
De mest almindelige ovenlysvinduer til det skrå tag er tophængte (redningsåbninger) og vippevinduer. Vinduerne kan indbygges enkeltvis, eller i forskellige kombinationer for mere lysindfald.
Foto: VELUX
Ateliervinduer
Ateliervinduer
Ateliervinduet er ligeledes til det skrå tag og er ofte en sammensætning af flere almindelige ovenlysvinduer. Med ateliervinduet får du således et større vinduesparti og mere udsyn og lysindfald i rummet.
Foto: VELUX
Ovenlys og facadelys i kombination
Ovenlys og facadelys i kombination
Denne form for ovenlys er en kombination af et almindeligt ovenlysvindue og et lodret facadevindue. På denne måde strækker vinduet sig fra taget og ned på væggen. Det L-formede ovenlys er en populær løsning som åbner rummet op og giver et markant lysindfald.
Foto: VELUX
Ovenlysvindue til fladt tag
Fladtagsløsning
Der findes flere løsninger til de flade tage, lige fra den efterhånden klassiske model med akryl kuppel til de moderne løsninger med hhv. plant- og buet glas. Alle fladtagsvinduerne fås i en fast udgave, og med mulighed for åbning med elektrisk fjernbetjening.
Foto: VELUX
Lystunneller
Lystunneller
En lystunnel kan være en god løsning til både fladt og skråt tag. De installeres i rum/gangarealer midt i huset med lav eller ingen naturlig belysning. Lystunnellen er et reflekterende rør som trækker dagslyset ned i det mørke rum.
Foto: VELUX
Rytterlys
Rytterlys
Rytterlys sidder i kippen, og installeres primært i rum med loft til kip, hvor det giver et helt unikt lysindfald til rummet. Du skal have loft til kip for at rytterlys kan blive aktuelt. Rytterlys er en lækker løsning men samtidigt et stort og omstændigt projekt, hvis ikke det udføres i forbindelse med en tagrenovation.
Hvad koster ovenlysvinduer
Foto: VELUX

Hvad koster ovenlysvinduer?

Prisen afhænger af mange faktorer og det er derfor svært at komme med et konkret bud på hvad nye ovenlysvinduer koster. Der findes mange forskellige forhandlere af vinduer i forskellig kvalitet, og hertil vil prisen ligeledes afhænge af eventuelle ekstrafunktioner og tilbehør, såsom elektrisk fjernbetjening, solafskærmning osv.

Økonomisk kan det betale sig at isætte ovenlysvinduer i forbindelse med et tagprojekt af hensyn til bl.a. arbejdsgangen og stillads. Men det er ikke en praktisk nødvendighed.

Ønsker du udelukkende nye ovenlysvinduer uafhængigt af en tagrenovation er det bestemt muligt – og det er faktisk ikke så uoverskueligt som mange måske tror.

1

Indtast opgaven

2

Pris pr. mail

3

Du ringes op

Vores rådgivere vil hjælpe dig videre med dit projekt

Beregn prisen her

citat Det er en fordel men ikke en nødvendighed at få lavet ovenlysvinduerne i forbindelse med en tagrenovation. Skal du have skiftet et eksisterende ovenlysvindue koster det ca. 15.000 kr. afhængigt af størrelsen på ovenlysvinduet mm. Hvis du skal have lavet åbning i taget til et nyt ovenlysvindue, vil det tage ca. 2 dage og prisen vil være ca. 20.000 kr. afhængigt af vinduets størrelse, stilladsopsætning mm.
Rasmus Saabye - fra Saabye Byg
Rasmus Saabye
Saabye-Byg

Kan jeg selv montere ovenlysvinduer?

Uanset om det drejer sig om montering af nye ovenlysvinduer eller udskiftning af de gamle vinduer, er det meget vigtigt at arbejdet udføres fuldkomment korrekt. Ellers kan det have store konsekvenser. Udføres det forkert kan det evt. resultere i utætheder, træk og/eller varmetab omkring vinduet.

Derfor anbefaler vi bestemt, at du får en professionel håndværker til at isætte dine nye ovenlysvinduer. Hermed kan den professionelle fagmand ligeledes stille den nødvendige garanti, og du er sikret det bedste resultat, som du kan nyde godt af i rigtig mange år.

Montering af ovenlysvindue

Hvor?

Praktiske overvejelser omkring ovenlysvinduer

Når du skal have nye ovenlysvinduer er der en række praktiske overvejelser, du med fordel kan gøre dig forud for projektet.

Placering

Inden du får dit ovenlysvindue isat, er det vigtigt at være fuldstændig sikker på placeringen. Det kan i nogle tilfælde være, at vinduet ikke kan være præcis hvor du ønsker grundet tagkonstruktionen.

Tophængte eller vippevinduer?

Hvis du vælger almindelige ovenlysvinduer (evt. i ateliervarianten) skal du vælge om du ønsker tophængte eller vippevinduer. Tophængte vinduer giver nem adgang til taget og kan oftest åbnes fuldkomment for maksimal udluftning. Vippevinduer derimod, er ofte mere praktiske da de kan drejes hele vejen rundt og således nemt rengøres på ydersiden. Vippevinduer er derfor værd at overveje, hvis du ikke må bevæge dig ud på dit tag.

Solafskærmning?

Det er en god idé at tænke over solafskærmning, særligt hvis vinduerne vender mod syd, da der ellers kan blive meget varmt i rummet. Til almindelige ovenlysvinduer kan man som regel vælge mellem forskellige gardinløsninger såsom rullegardiner, persienner, mørklægning osv. Disse gardinløsninger kan tilmed fås med fjernbetjent styring hvis vinduet sidder for højt til at blive betjent manuelt.

Manuel- eller fjernbetjening?

Skal dine vinduer sidde så højt i loftet at du ikke kan nå dem, kan det være smart med en fjernbetjent løsning.

Redningsåbning?

Hvis et ovenlysvindue skal fungere som redningsåbning er der krav til størrelsen samt at vinduet skal kunne åbnes fuldkomment.

Byggetilladelse?

Normalt kræver det ikke byggetilladelse at få ovenlysvinduer med der kan være regler i lokalplanen eller servitutter på huset som bestemmer hvordan huset skal/må tage sig ud.

Nye vinduer og døre?

Få inspiration, tips og priseksempler
Læs mere her